Vad är bra skjutteknik?
Intro
Hur skjuter man ett perfekt skott? Det låter som en fråga som man kan leta svar på i årtusenden, men svaret är förvånansvärt enkelt: om man ser kornet mitt i dioptern, tavlan mitt i kornringen och trycker av, då sitter skottet perfekt i mitten. Eller ja... man måste kanske skruva också, men det har man ju provskotten till.
Så varför är det då så svårt att träffa mitten varje gång? Jo, för att utmaningen är att komma dit. Det gäller att bli still nog, sikta rätt och trycka av just när siktet passerar mitten av tavlan. Vi ska gå igenom tre viktiga delar för att lära sig skjuta det perfekta skottet, som ni kan träna på och analysera för att bli bättre på skytte. Men kom alltid ihåg att det är det enkla svaret ovan vi eftersträvar i all träning – mitten, mitten, pang!
Stillahållning
Stillahållning är nästan synonymt med skjutställning. Grundprincipen för en bra skjutställning är att bli så avslappnad som möjligt. Spänningar skapar alltid rörelse, även om man ibland måste mäta på mikroskopisk nivå för att se det. Även små spänningar syns dock om man använder t.ex. en Scatt-sensor för att se hur siktet rör sig.
I synnerhet ska de kroppsdelar som direkt stöttar upp geväret vara helt avslappnade. T.ex. när man skjuter med kudde är det handen under geväret som är viktigast medan i stående är det främre handen, underarmen och benet som direkt stöttar upp. Tänk om ni skulle skjuta vid bord eller med ett stativ, och bordet/stativet börjar skaka; det skulle ju vara helt hopplöst att skjuta bra då. Samma effekt blir det om man spänner sig i de kroppsdelar som stöttar upp geväret. Övriga kroppsdelar påverkar givetvis också men inte lika mycket.
Så varför är man då inte bara helt avslappnad när man skjuter? Jo, för då skulle man i regel falla ihop som ett benrangel. T.ex. i stående så behöver vi alltså använda vissa muskler för att stötta upp kroppen. Därför behöver man istället vara lite strategisk med vilka muskler man spänner och hur mycket man spänner dem för att bli så avslappnad det går.
Utöver avslappningen så påverkar även andning och puls. Andningen går att få bort genom att hålla andan. Ta några lugna, djupa andetag och andas ut lugnt för att sedan hålla andan medan ni siktar. Pulsen är lite svårare – man kan inte stänga av hjärtat temporärt. Istället får man försöka hitta en skjutställning där pulsen påverkar minimalt samt skjuta mellan hjärtslagen när man är så still som möjligt.
Man kan gå in väldigt djupt på hur en skjutställning ska vara och jag kan varmt rekommendera Heinz Reinkemeiers bok ”Ways of the Rifle” om man vill veta mer (även om vissa detaljer i den är lite utdaterade vid det här laget). Han har även nyare böcker om t.ex. stående luftgevärsskytte som blir ännu mer specialiserade.
En sak att komma ihåg är att man blir aldrig helt still. I vissa grenar kommer man väldigt nära men det kommer alltid finnas lite rörelse som man kan se om man mäter med t.ex. en Scatt-sensor. Därför måste också sikte och avfyrning klaffa för att skjuta ett perfekt skott.
Sikte
Då kommer vi alltså till ”mitten, mitten”-delen av det perfekta skottet. Siktet kan delas in i två saker: hur det rör sig och hur vi centrerar.
Rörelser
Vi börjar med rörelsen. Målet är givetvis att komma till mitten, men man kan inte stanna där för länge. Våra ögon är helt enkelt inte gjorda för att stirra på en prick som bara gör väldigt minimala rörelser. Redan efter ett par sekunder börjar ögat istället sluta uppdatera och bara ”säga” till hjärnan att det ser runt ut. Med en Scatt-sensor kan man ofta se att siktet rör sig bort från mitten trots att skytten tycker att det står helt still.
Hur man istället vill göra är att börja sikta t.ex. rakt ovanför pricken. Då kan man börja centrera i sidled, känna efter så man är avslappnad och allt annat som man brukar göra när man siktar. Sedan rör man siktet långsamt och kontrollerat in mot mitten och skjuter på första bästa läge. Efter avfyrningen stannar man kvar i mitten i någon sekund (eller väntar på att rekylen lägger sig) för att avsluta siktandet.
Rörelserna i siktet är svåra att se som tränare och svåra att tänka på medan man skjuter, så en Scatt-sensor är ett oerhört bra hjälpmedel för att träna på det.
Centrering
Nästa del är centreringen. Som nämnt handlar det om att ha pricken mitt i kornringen och kornringen mitt i dioptern. Där finns det två vanliga ”fel” att jobba med. Det är fel inom citationstecken för man kan skjuta bra trots dem. Det allra viktigaste är att göra likadant varje gång.
Det första är att inte centrera pricken, utan istället sträva efter ett visst avstånd mellan t.ex. toppen av pricken och ringen. Det fungerar om ljuset är identiskt varje gång man skjuter, men om man kommer till en annan bana eller i synnerhet om man skjuter utomhus så blir det problem.
Återigen är det ögat som luras. Ju ljusare det är desto mindre ser pricken ut. Om man då eftersträvar ett visst avstånd så kommer man sikta på olika ställen beroende på ljuset. Samtidigt ser man undermedvetet att pricken inte är i mitten och börjar kompensera. Inomhus blir problemet ganska litet men kan ändå kosta en del decimaler när man kommer till en annan bana. Utomhus är det superviktigt för där kan det göra flera poäng bara att solen kommer fram eller går i moln om man inte centrerar pricken ordentligt.
Andra ”felet” är att inte ha kornet mitt i dioptern. Det kan lätt kosta flera poäng att titta lite snett in i dioptern ett skott. Den här videon visar det väldigt bra: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ku2-izm-N4A.
Det viktigaste för att motverka det är att ha huvudet exakt likadant varje gång, och göra det enkelt att lägga huvudet likadant varje gång. Genom ett perfekt anpassat kindstöd och ett par kontaktpunkter på kinden att hålla reda på så går det ofta mycket enklare.
Det är också vanligt att man börjar röra på huvudet för att kompensera för rörelserna i siktet, i synnerhet i stå. Då ser det mer still ut vilket upplevs som positivt, men då är inte kornet i mitten av dioptern och som sagt gör det att man inte träffar där man siktar istället.
Avfyrning
Så avslutar vi med ett pang! Avfyrningen är en väldigt kort del av ett skott, men istället desto viktigare. En bra avfyrning är väl tajmad och med en väldigt ren rörelse.
Timing
Timingen handlar om att trycka av när man viftar förbi mitten. Ju mer siktet rör sig desto viktigare blir det, men även när man är väldigt still kan man ha pulsgenomslag att ta hänsyn till. Det är få förunnat att vara helt still, men ändå är det många som glömmer träna timingen i avfyrningen. Att bli duktig på det kan göra stor skillnad i poängen.
Även när det kommer till timing så måste man ta hänsyn till att ögat luras lite. Synen ligger nämligen ca 0,2 sekunder efter verkligheten. Därför vill man skjuta när man är på väg in mot mitten. Ser man mitten och skjuter så är risken att man redan är på väg därifrån när man skjuter.
Ren avfyrning
En ren avfyrning är när bara avtryckarfingret rör sig, och att fingret rör sig i en mjuk rörelse.
Att träna upp så att ingen annan muskel i hela kroppen rör sig av avfyrningen tar lång tid, så börja träna det tidigt. Kan ni röra avtryckarfingret utan att något annat rör sig? Och kan ni motstå frestelsen att röra er för att ”bara hamna lite bättre”?
Den mjuka rörelsen med avtryckarfingret kan man antingen få till genom att långsamt öka trycket på avtryckaren till det smäller. Det är vanligt i de mer stillastående grenarna. Man kan också ha lite tryck på avtryckaren och öka det ganska snabbt. Det gör att timingen blir lite lättare, men då är det viktigt att vara noga med att inte rycka av skottet. Även renheten i avfyrningen tar lång tid att träna och bli riktigt bra på, så börja träna tidigt även på det och träna på det regelbundet.
Precis som med siktets rörelser så är en Scatt-sensor ett oerhört bra verktyg för att analysera och träna på avfyrningen.
Sammanfattning
Kan vi nu allt om det perfekta skottet? Både ja och nej. Vi vet att om kornet är i mitten av dioptern och pricken i mitten av kornringen så ska vi trycka av: mitten, mitten, pang.
Att ta sig dit är svårigheten. Dit kommer man genom att jobba på följande delar av sin skjutteknik:
- Stillahållning (främst skjutställning)
- Siktets rörelser
- Centrera siktet
- Timing i avfyrningen
- En ren avfyrning
Lycka till i din träning!