Vind
Intro
En utmaning för alla utomhusskyttar är att hantera vinden. Vinden kan flytta ett skott flera poäng bort från mitten, så att lära sig motverka det är oerhört nyttigt för att bli en duktig utomhusskytt.
Metod 1: ignorera vinden helt
Men hallå?? I texten innan stod det ju att vinden kan göra flera poäng på ett enda skott och nu ska man ignorera den?
Helt optimalt kanske det inte är, men vad som påverkar ännu mer än vinden är att ha en bra skjutteknik. Det allra viktigaste för att skjuta bra i vinden är alltså att fortsätta skjuta bra överlag. För en del skyttar, speciellt nybörjare, så har man så mycket annat att fokusera på att det lönar sig mer att fokusera på det.
Först när man kan släppa tankarna på skjuttekniken lite så kan man börja kompensera för vinden. Det innebär också att om man vill bli riktigt duktig utomhus och vanligtvis ser till att vara helt fokuserad på sin skjutteknik, så kan man istället behöva lära sig släppa det fokuset lite grann för att kunna anpassa sig till vinden.
Metod 2: kompensera siktet
Hur skottet flyttas beror på vindens riktning och kraft. Det gör att man kan lära sig hur skottet kommer flyttas genom att kika på banans vindvimplar. Sedan kan man antingen sikta lite åt andra hållet för att kompensera eller skruva på siktet. Skruvar man på siktet så kan man fortsätta sikta i mitten vilket är smidigt, men det innebär också att man måste göra en extra rörelse varje gång vinden ändras vilket kan riskera att försämra skjutställningen.
I med- och motvind är det oftast ganska enkelt att kompensera. Det skiljer lite i höjdled, och det krävs ganska mycket vind för att det ska göra hela poäng. Ni har nog märkt när ni springer eller cyklar i med- eller motvind att ni rör er snabbare eller långsammare. Skottet påverkas likadant, och ju längre det är i luften, desto mer hinner det sjunka. Alltså träffar det lite högre i medvind (det sjunker inte så mycket) och det träffar lite lägre i motvind (det har mer tid att sjunka).
Sidovindar är lite lurigare. Skottet påverkas mer överlag, så att det krävs mindre vind för att det ska göra hela poäng. Dessutom påverkas skottet märkligt nog både i sid- och höjdled.
Sidled är enkelt att förstå. Skottet flyttas med vinden, så att blåser det åt t.ex. höger så kommer skottet träffa åt höger.
Att det flyttas i höjdled beror på att skottet roterar medan det flyger. Om det roterar medsols (nästan alla gevär får skotten att rotera medsols) så kommer vindar åt vänster lyfta skottet lite medan vindar åt höger får det att sjunka lite.
Det är för att vinden åt vänster följer med rotationen lite och mer luft hamnar därför under skottet, medan vinden åt höger följer med rotationen så att mer luft hamnar över skottet. Fysiknördar kan nog påpeka en eller två anledningar till men huvudsaken är att förstå att vind åt vänster höjer skottet och vind åt höger sänker det lite.
En bra tumregel är att skottet flyttas 1 poäng för varje 2-3 poäng i sidled. Ju kraftigare det blåser desto större blir dock påverkan i höjdled jämfört med sidled.
Ett problem med att kompensera siktet är att vindens riktning eller kraft ibland är väldigt svår att bedöma eller ändras för ofta för att man ska hinna anpassa sig. När det går att bedöma så är det dock oftast det bättre alternativet.
Metod 3: tajma vinden
Så vad händer då om varenda vimpel står åt olika håll och byter riktning varje sekund? Då får man istället försöka hitta ett mönster i vinden för att anpassa sig.
Ibland är det för det mesta väldigt lugn eller jämn vind men med en del vindbyar som varar i någon minut eller två. Då är det väldigt enkelt att anpassa sig genom att helt enkel vänta ut vindbyarna när de kommer. Ofta börjar det rycka lite oregelbundet i vimplarna innan det blåser upp så då är det dags att ta en paus.
Det brukar vara enkelt att höra när en vindby drar in över skjutbanan. På större tävlingar, som t.ex. SM, brukar det bli helt knäpptyst på banan när vinden kommer igång och när den lugnat sig så börjar skotten höras igen. På mindre tävlingar hörs ofta skotten fortsätta trots vinden, följt av ett gäng svordomar och frustrerade suckar från en del av skyttarna…
Det svåraste är när det blåser hela tiden, men vinden byter kraft och riktning hela tiden. Ofta går det ändå hitta något mönster om man är uppmärksam.
Ett sådant mönster kan t.ex. vara att det kommer tre kraftiga vindpustar och sedan lugnar sig vinden i ett par sekunder, sedan tre kraftiga vindpustar igen osv. Då kan man antingen skjuta i vindpustarna eller när det är lugnt.
Ibland är kanske det inte finns ett så upprepande mönster, men det kanske t.ex. alltid blåser mot tavlan efter att det blåst åt höger. Då kan man hålla utkik efter högervindar och veta ungefär när vinden blåser mot tavlan.
Man behöver vara uppmärksam i svåra vindar och hitta något som händer regelbundet. Då finns det många poäng att tjäna och man kan bli riktigt svårslagen som skytt om man bemästrar det.
En sak att ha i åtanke är att man ibland behöver anpassa sina rutiner för att tajma vinden bättre. Antingen behöver man tajma rutinerna så att avfyrningen sammanfaller med de vindförhållanden man vill ha, eller så kanske man behöver t.ex. snabba upp sin rutin för att hinna genomföra hela skottet i en liten lucka av gynnsamma förhållanden. Det beror på hur vinden beter sig. Att anpassa sina rutiner går att träna utan vind, vilket gör att man kan mängdträna det ganska enkelt. Prova t.ex. att skjuta 10 skott på en minut med bra utförande i varje skott. Blir man bra på det så finns det många poäng att tjäna i vissa svåra vindförhållanden.
Banans utformning
Det stod tidigare att vindens kraft och riktning påverkar var skottet hamnar, men en sak som påverkar den kraften och riktningen är hur skjutbanan ser ut.
Om det är mycket skog eller buskar vid sidan så stoppar det upp vinden kraftigt medan om det är väldigt öppet så kan det blåsa väldigt mycket. Ofta riktas vinden så att den följer byggnader och liknande i närheten.
Kullar (och även tjocka stolpar och liknande) är viktiga att hålla koll på. Vinden följer kullen om den inte är så stark, men när den blir kraftigare kan den ”släppa” från kullen likt en skateboard-åkare som hoppar från en kant. Då kan det blåsa på ett vis vid marken (under där skateboard-åkaren hade flugit fram) och på ett helt annat en bit upp (där skateboard-åkaren hade varit under hoppet). Det kan göra att vimplarna visar en sak men skottlinjen hamnar i den andra höjden. Hur långt det sträcker sig eller om det ens händer alls beror som sagt på hur kraftig vinden är, så det kan vara lurigt att hålla koll på.
Det finns flera andra faktorer som också påverkar och det är väldigt olika hur de påverkar på olika banor. Dessutom påverkas vinden ofta av flera saker samtidigt vilket gör det i princip omöjligt att förutspå exakt hur den kommer bete sig. Om man vill fördjupa sig kan man läsa på om hur Formel1-bilar är utformade för att få optimal aerodynamik. Förstår man koncepten kring det så blir det lättare att förstå hur banans utformning kommer påverka vinden.
Det enklaste och viktigaste sättet att bli bra på att hantera vinden på olika banor är att helt enkelt träna på många olika banor. Det är ett måste för att bli riktigt duktig på att hantera vinden.
Sammanfattning
Det viktigaste för att skjuta bra i vind är att skjuta bra om det inte hade varit vind. Se alltså till att hålla en riktigt bra skjutteknik även i svåra vindförhållanden.
Vill man anpassa sig efter vinden kan man antingen kompensera siktet eller tajma vinden. Det finns för och nackdelar med båda så man får anpassa sig till förhållandena.
Det viktigaste för att bli bra på vindhantering på olika skjutbanor är att helt enkelt skjuta på många olika banor. Ett tips är alltså att åka på tävlingar och liknande på så många ställen som möjligt.